Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2007

ΑΦΙΣΑ ΠΡΩΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ




ΜΑΚΕΤΑ ΙΙΙ

ΜΑΚΕΤΑ ΙΙΙ- επιρροή απο P. Eisenman, House IV, 1971.
P. Eisenman, Model of House IV, 1971.

Σκίτσα
Μακέτα

ΜΑΚΕΤΑ ΙΙ

ΜΑΚΕΤΑ ΙΙ- επιρροή από P.Eisenman House III ,1970
ΜΑΚΕΤΑ ΙΙ

ΜΑΚΕΤΑ Ι

ΜΑΚΕΤΑ Ι - επιρροή από P. Eisenman. Guardiola House,Cadiz, 1988.


P. Eisenman. Guardiola House,Cadiz, 1988.

Μακέτα

ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ De Stijl

ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ De Stijl


Ο Νεοπλαστικισμός είναι καλλιτεχνικό ρεύμα που εμφανίστηκε περίπου την περίοδο 1917-1920 στην Ολλανδία. Πολλές φορές αναφέρεται και ως κίνημα de Stijl (σε ελληνική απόδοση Το Στύλ, δηλ. το ύφος).
Οι νεοπλαστικιστές επιδίωξαν να εκφράσουν ένα νέο ουτοπικό ιδανικό, πνευματικής αρμονίας και τάξης. Βασικό χαρακτηριστικό του de Stijl είναι η αφαίρεση, σε βαθμό που χρησιμοποιούνται θεμελιώδεις φόρμες και σχήματα, κάθετες και οριζόντιες γραμμές ταυτόχρονα με τη χρήση σχεδόν αποκλειστικά βασικών χρωμάτων (κόκκινο, μπλε, κίτρινο, λευκό και μαύρο).
Το καλλιτεχνικό ρεύμα του De stijl θεωρείται πως επηρέασε σημαντικά το αρχιτεκτονικό σχέδιο, το βιομηχανικό σχεδιασμό καθώς και το ύφος του μεταγενέστερου κινήματος Bauhaus. Το κίνημα του de Stijl θεωρείται πως έπαψε να υφίσταται περίπου το 1931 .

Κυριότεροι εκπρόσωποι του κινήματος:

  • Modrian
  • Theo van Doesburg
  • Ilya Bolotowsky
  • Marlow Moss
  • Amédée Ozenfant
  • Max Bill
  • Jean Gorin
  • Burgoyne Diller
  • Georges Vantongerloo



Lamp De Stijl
Red and Blue Chair designed by Gerrit Rietveld in 1917







The Rietveld Schröder House. The only building realised completely according to the principles of De Stijl




Theo van Doesburg.



Mondrian



Λόγω του γεγονότος ότι ο τηλεοπτικός μας σταθμός ασχολείται με την τέχνη και επικεντρώνεται στις εικαστικές τέχνες ,την αρχιτεκτονική και το design, επιλέξαμε το αρχιτεκτονικό του ύφος να επηρεαστεί από αυτό το κίνημα . Αρχίσαμε λοιπόν να πειραματιζόμαστε με τις βασικές αρχές του de stijl με σκίτσα και μακέτα.

"ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΕΧΝΗ?" ΑΦΙΣΑ








Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2007

Φυσικό Μοντέλο ΙΙ

Για να κατασκευάσουμε αυτό το μοντέλο χρησιμοποιήσαμε σαν πρωταρχικά στοιχεία ένα τετράγωνο διαστάσεων 8cm x 8cm (Στοιχείο Α) και το ισοσκελές τρίγωνο του (Στοιχείο Β) από γκρι χαρτόνι πάχους 1,5 χιλ.


Στο τετράγωνο ανοίξαμε στην μέση κάθε πλευράς του από μια εγκοπή μήκους ενός εκατοστού και πάχους ανάλογο με το πάχος του χαρτονιού μας (1,5 χιλ).


Τοποθετώντας στις εγκοπές των τριών από των τεσσάρων πλευρών του τετραγώνου ένα τρίγωνο με την μια ορθή γωνία προς τα κάτω έχουμε την δημιουργία της μονάδας Α.


Έπειτα πήραμε δυο μονάδες Α και τις ενώσαμε μέσω ενός Στοιχείου Α(τετράγωνο) στις δυο ελευθερες εγκοπές τους, σχηματίζοντας την μονάδα Β.

Τέλος κατασκευάζοντας ακόμη μια μονάδα Β και τοποθετώντας την κατά αντίθετο άξονα και στην πάνω εγκοπή της άλλης μονάδας Β μαζί με δυο τετράγωνα στις δυο εξωτερικές πλευρές τους έχουμε το τελικό φυσικό μοντέλο.

Φυσικό Μοντέλο Ι

  1. Δημιουργήσαμε σαν πρωταρχικό στοιχείο,από διαφάνεια, ένα ορθογώνιο ισοσκελές τρίγωνο. Στις 2 ίσες πλευρές του ανοίξαμε 2 σχισμές υπό διαφορετική γωνία.
  2. Κατόπιν ενώνοντας ανά 2 τα τρίγωνα στην ίδιας γωνίας σχισμή προέκυψαν 2 νέες μονάδες (Α καιΒ).
  3. Ενώνοντας τις μονάδες Α και Β καταλήξαμε στις τελικές μονάδες Γ.
  4. Χρησιμοποιώντας τις μονάδες Γ προκύπτει το τελικό φυσικό μοντέλο.